Den europeiske filmprisen

European Film Awards

Siden 1988 har det Europeiske Film-Akademiet hvert år utdelt den europeiske filmprisen. Dette regnes som den “europeiske Oscar-utdelingen” – prisen ser da også litt ut som en kvinnelig utgave av Oscar. I fjor fant utdelingen sted i Latvias vakre hovedstad Riga, blant annet fordi denne byen var en av fjorårets kulturhovedsteder. Prisen for beste film gikk da velfortjent til Pawel Pawlikowskis film “Ida”, selv om jeg må innrømme at jeg også hadde syns det var flott om svenske Ruben Östlund med sin “Turist” hadde gått av med seieren.

“Ida” ble spilt inn i Polen og Danmark og handler om den “doble reisen” til den unge nonnen Anna – reisen til hennes fortid (da hun het Ida) og reisen gjennom 60-tallets Polen. Den er filmet i svart-hvitt, og den er en slags roadmovie. Den vant også Oscar for beste utenlandske film.

En annen som vant i fjor var den britiske regissøren Steve McQueen, som med den geniale filmen “12 Years a Slave” også vant Oscar for beste film. McQueen ble “oppdaget” i 2008, da han presenterte sin første spillefilm, “Hunger”, ved filmfestivalen i Cannes. Dette ble han belønnet med et gyllent Caméra d’Or for – ikke verst!

I år er det i Berlin tingene skal skje, nærmere bestemt den 12. desember. Nomineringene blir kunngjort den 7. november, så det gleder jeg meg veldig til!

Leave a comment